KnowBrainer Speech Recognition
Decrease font size
Increase font size
Topic Title: Windows 10 settings and mouse grid
Topic Summary:
Created On: 04/25/2022 11:32 AM
Status: Post and Reply
Linear : Threading : Single : Branch
 Windows 10 settings and mouse grid   - wheels496 - 04/25/2022 11:32 AM  
 Windows 10 settings and mouse grid   - Alan Cantor - 04/25/2022 12:26 PM  
 Windows 10 settings and mouse grid   - Lunis Orcutt - 04/25/2022 03:25 PM  
 Windows 10 settings and mouse grid   - dilligence - 04/25/2022 04:24 PM  
 Windows 10 settings and mouse grid   - wheels496 - 04/26/2022 03:23 AM  
Keyword
 04/25/2022 11:32 AM
User is offline View Users Profile Print this message


wheels496
Advanced Member

Posts: 168
Joined: 10/01/2008

Hello

Work has just given me a new laptop and I am nearly finished setting up.

I noticed on Thursday and Friday that there were some windows where MouseGrid no longer works. I have just been able to reliably reproduce this. So if you go to Windows settings, then on that window, MouseGrid no longer shows.

Just interested is this a known problem that I have never noticed, or maybe because my new laptop has a more up-to-date version of Windows 10 (yes I chickened out of windows 11 given some reports I have read here regarding compatibility with Dragon).

Thanks



-------------------------

DPI 15.6.1

 04/25/2022 12:26 PM
User is offline View Users Profile Print this message


Alan Cantor
Top-Tier Member

Posts: 4313
Joined: 12/08/2007

I have the same experience.

The only options I am aware of for navigating these inaccessible screens is to use "mouse move" commands (which is a painstakingly slow way to access the Settings window), or to send keystrokes: "press tab" to navigate within one area and into another, "move [right, left, down, up] [1-20]" commands to move within an area of the screen, and "press Enter" to activate a focused button.
 04/25/2022 03:25 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
Lunis Orcutt
Top-Tier Member

Posts: 39831
Joined: 10/01/2006

The Dragon MouseGrid feature, which is also included in Voice Access (and just as limited), hasn't been updated since the turn-of-the-century. MouseGrid simply doesn't work in all Windows 10/11 apps. This is why we created our own version, in KnowBrainer 2017/2020, called MouseGrid Screen. If you are not a KnowBrainer user, you can manually add this KnowBrainer command into the Dragon but note this a DVC script and not a standard Advanced-Scripting VB Script. 

 

SendSystemKeys "{win+b}" 

MouseGrid 1



-------------------------

Change "No" to "Know" w/KnowBrainer 2020
Trial Downloads
Dragon/Sales@KnowBrainer.com 
(615) 884-4558 ex 1



 04/25/2022 04:24 PM
User is offline View Users Profile Print this message

Author Icon
dilligence
Top-Tier Member

Posts: 1526
Joined: 08/16/2010

On my system it makes no difference if I use MouseGrid or MouseGrid 1. It displays only the main grid. It might be interesting to also have the Mouse 1-9 functionality (made a typo in the below script, just updated the post ): 

 

SendSystemKeys "{Win+b}"

If _arg1 = "1" then HeardWord "Mouse","one"

If _arg1 = "2" then HeardWord "Mouse","two"

If _arg1 = "3" then HeardWord "Mouse","three"

If _arg1 = "4" then HeardWord "Mouse","four"

If _arg1 = "5" then HeardWord "Mouse","five"

If _arg1 = "6" then HeardWord "Mouse","six"

If _arg1 = "7" then HeardWord "Mouse","seven"

If _arg1 = "8" then HeardWord "Mouse","eight"

If _arg1 = "9" then HeardWord "Mouse","nine"

 

However, I noticed in one of the Windows 11 beta versions that the Win+B shortcut didn't work anymore all of a sudden... That might've been a bug on my system, or Microsoft might actually remove that functionality

 

It's true, the Dragon® MouseGrid hasn't been upgraded over the years. But our Grids have. The Pointer Grid in SP Standard not only has a large 500 cell grid, it also features a 1to9 (80 cell) grid for quick positioning in any of the screen locations from (from Top Left through Bottom Right). It works everywhere, Windows apps, PC Settings windows, it won't discriminate :-).

 

BTW, we got a completely new generation Grid coming up, the most powerful one I've ever seen. It will allow moving, resizing, colorization, and changing other parameters dynamically and in real time. It's on the shelf and mostly finished. I will either add it to the next SP Standard version or make it a standalone utility, not sure yet. 



-------------------------

https://speechproductivity.eu


Turbocharge your Dragon® productivity with 40 Power Addons



 04/26/2022 03:23 AM
User is offline View Users Profile Print this message


wheels496
Advanced Member

Posts: 168
Joined: 10/01/2008

That's fine-I just wanted to check that it would not only me. Although our PCs are meant to be automatically patched, while helping me switch over to the new laptop, the engineer noticed my old laptop was significantly not up to date-this is probably why I've not seen this behaviour before.

I have 2 workarounds-I have a command mouse [1-9] [1-99]. This moves the mouse from the current position, in the direction, for the number of pixels. I also have my own version of mouse grid, which spans multiple screens. Unfortunately it does have some bugs (like it did not have focus if it is over a remote desktop connection, also while it usually works, sometimes you do need to click twice because the original app has lost focus). After saying this I do use it quite a lot.

-------------------------

DPI 15.6.1

KnowBrainer Speech Recognition » Dragon Speech Recognition » Windows 10 settings and mouse grid

Statistics
32305 users are registered to the KnowBrainer Speech Recognition forum.
There are currently 0 users logged in.
The most users ever online was 12124 on 09/09/2020 at 04:59 AM.
There are currently 462 guests browsing this forum, which makes a total of 462 users using this forum.

FuseTalk Standard Edition v4.0 - © 1999-2022 FuseTalk™ Inc. All rights reserved.